Olimme
käyneet katsomassa, milloin paikallinen ravintola Franciosi avataan (avoinna
huhtikuussa viikonloppuisin ja juhlapyhinä) ja ikkunassa oli myös menu, josta
emme paljoa ymmärtäneet. Kellonajat sentään, eli avataan klo 19. 5 vuotta
sitten, kun olimme siellä, emäntä kysyi meiltä ensin jotakin, mutta kun
huomasi, ettei me mitään ymmärretty, huiskaisi kädellään ja alkoi kantaa ruokaa
pöytään. Kerroimme tästä tämän viikon pelikavereillemme, ja kaikkien mielestä
paikkaan kannattaisi tutustua. Silloin istuimme etuhuoneessa, mutta tällä
kerralla astelimme peremmälle, ja siellä oli suuri sali täynnä katettuja
pöytiä, ja kaikissa pöydissä oli varaus jollain nimellä. Mutta meidät
sijoitettiin jonkun nimellä varustettuun pöytään, ja arvelimme, ettei kyseinen
seurue ainakaan heti seitsemältä ilmesty paikalle. Meidän (6 henkilöä) lisäksi
paikalle ilmestyi 2 pariskuntaa, ja arvelimme pöytien sittenkin odottavan tätä
päivää, jolloin kylässä pidetään juhlat. Tai sitten ne ovat perheille pysyvästi
varattuja kirkonpenkkien tapaan, vanhat paikat.
Homma alkoi
kuten 5 vuotta sitten, emäntä mainitsi sanan antipasto muun puheen lomassa ja
seurue sanoi kuorossa ”Si”, sitten emäntä luetteli kiivaaseen tahtiin pastoja,
jolloin muodostimme kysymysmerkin, kunnes emäntä sanoi ”misto” ja taas
nyökkäsimme ”Si”. Kaikki oli todella hyvää ja melkoinen kasa upposikin
nälkäiseen seurueeseen. Pastat tuotiin yksi kerrallaan pöytään ja ne olivat
höyryävän kuumia. Ennen viimeistä pastaa meiltä kyllä kysyttiin, tahdommeko
vielä senkin (tagliatelli) ja silloinkin sanoimme ”Si”, vaikka olisi pitänyt
kieltää. Pastan jälkeen tuli nimittäin kaksi vadillista erilaisia lihoja ja
makkaroita (kania, lammasta, kanaa, porsasta..), joita emme mitenkään enää
kyenneet syömään kuin osaksi. Dogibagia tarjottiin, mutta siinä kohdassa meillä
oli löytynyt kieltosana, vaikka varmaan ne tänään kierroksen eväinä olisivat
toimineet hyvin. Kaiken tämän jälkeen
isäntä toi pöytään kannullisen raikasta Moscatoa ja kysyi otammeko jälkiruokaa,
ja Moscaton virkistäminä nyökyttelimme jälleen ”si”. Tällä kertaa oikeassa
paikassa, jälkiruokakakun pala oli järkevän kokoinen ja herkullinen, seurana
oli tosin myös saframilla värjättyä pääsiäiskakkua, joka maistui hyvältä
Moscaton kanssa, jota sitäkin tuotiin lisää. Grappasta oli jo ollut puhetta, ja
joku muisti Limoncellon, kumpaakin lajia ilmestyi pullo pöytään, joista jokunen
pikari kaadettiin ruokaa sulattamaan. Talon viiniä ja vettä oli sitäkin kulunut
kohtuullinen määrä.
Eipä ollut muuta enää tehtävissä kuin pyytää lasku.
Kortilla ei voi maksaa, mutta käteistä ei tarvitse varata kassikaupalla,
maksoimme kukin 25 euroa ja ilmeisesti kaikki olivat tyytyväisiä sillä tuossa
oli jo runsas 10 prosenttia tippiäkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti