maanantai 23. maaliskuuta 2020

Maaliskuu 2020 - restez chez vous

Toiset meistä ovat ihan luonnostaan kotona olijoita. Toisilla veri vetää maailmalle. Pienikin sukututkimuksen pala osoittaa, että liikuttu on ja kaikkiin suuntiin ja toisaalta on sukuja, jotka ovat asuneet vuosisatoja saman kadun varrella tai samassa kylässä. Kotona olijat voivat nyt  käpertyä sohvannurkkaan ja lukea muiden seikkailuista.
Lehdessä suositeltiin ajankohtaista luettavaa, yhtenä esimerkkinä Defoen kirja Ruttovuosi, joka kertoo 1665 Lontoossa vallinneesta epidemiasta. Kirja on olevinaan päiväkirja, mutta on kirjoitettu paljon myöhemmin 1770-luvulla. Jostain kummasta sattumasta olen lukenut sen, kun se ilmestyi suomennettuna 1997. Kirja lienee saatavissa.
Sattumalta olen  lukenut myös  ruotsalaisten Listervikin sisarusten matkakirjan "Jorden runt på alla fyra". Kirjaa tuskin saa mistään, omiin käsiini se joutui jonain sateisena kesänä Häijään Sattuman kaupan korista, mistä sai ottaa ilmaiseksi kirjoja. Sisarukset lähtivät v. 1938 seikkailumatkalle maailmalle kuninkaan suosituskirje mukanaan, nimestä saa käsityksen, että jalkapatikassa matkattiin, mutta muistelen kirjassa olleen, että Göteborgissa laivaan olisi lastattu polkupyörät. En muista, kuinka kauan matkalla oli alun perin  tarkoitus viipyä, mutta matka  vähän venähti tunnetuista syistä johtuen ja kotiin palattiin liki 10 vuotta myöhemmin. Netistä löysin vuosikymmeniä myöhemmin tehdyn haastattelun, jossa toinen sisaruksista kertoi  heidän tarinansa. Haastattelussa taisi sanoa, että kävivät 24 maassa, en ole siitä varma, mutta  päätyivät lopulta Australiaan.
Kyllä korona on lisännyt lukuaikaa, joten kirjoja on joka puolella, suurin osa luettuja ja vain kolme ja puoli lukematonta. Tulee hetken kuluttua kovin tylsää kun ei ole lukemista. Toivottavasti tauti asettuu, että pääsee lähtemään kotiin karanteeniin, siellä on kirjahyllyssä kyllä luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti