maanantai 16. maaliskuuta 2020

Maaliskuu 2020 - hiljaiseloa

Aurinko paistaa ja Välimeri kimaltelee. Lehtensä tiputtaneet puut ovat jo hyvällä alulla taas viheriöimässä ja kukat kukkivat pihassa. Päivän aktiviteetteihin kuuluu roskapussin vieminen ja ympäristön tarkkailu.
Vastapäätä rinteessä on kaksi talonrakennustyömaata ja  myös meidän yläpuolella on työt  käynnissä, siellä tehdään taloon isoa laajennusta. Laajennusosa näyttää olevan vähintään puolet alkuperäisestä talosta, paikalla on iso nosturi, ja kovien tuulien aikaan pelkäsimme sen romahtavan, tosin ei se ihan meille olisi ylettynyt. Vastapäisen rinteen taloissa suuri työ näyttää olevan tukimuurien rakentamisessa, talot ovat  jyrkässä rinteessä kolmikerroksisina ja muurit arviolta 3-4 metriä korkeita. Rinnerakentamisen osaamista täältä löytyy, mutta syksyn vesisateet ja tulvat osoittivat, ettei ihan kaikkiin paikkoihin ehkä kannata rakentaa. Bussireitin varrella korjataan vieläkin maansortuman talolle aiheuttamaa tuhoa ja pienempiä ongelmakohtia on tien varrella useampia, tie on kaventunut ja tiellä voi olla kiviä.
Vastapäätä on myös vanhoja taloja, jotka on otettu uudelleen käyttöön. Nykyään kuulemma ei saa rakennuslupaa, ellei ole tietä, mutta vanhoja taloja näyttää olevan paljon, jonne ei  pihaan pääse autolla. Tämä kävi hyvin ilmi, kun vastapäätä paloi maastoa ja paikalle hälytetty palokunta ajeli edestakaisin ihmetellen, mitä kautta pääsisi, kunnes lähtivät jalkaisin palopaikalle. Palo ei onneksi levinnyt rakennuksiin.  Epäilemme, ettei näille taloille samoin kuin monille muillekaan pysty tietä rakentamaan ja olemassa olevat tiet on usein sellaisia, ettei meistä toinen  uskaltaisi niitä lähteä ajamaan. Jyrkkiä mutkia eikä tietenkään kaiteita, ja kun huomioidaan olematon tai vähäinen valaistus, ihme, että onnettomuuksilta vältytään, ojaan ei kannata ajaa, koska sitä ei ole tai onhan se, laakson pohjalla kolmen sadan metrin päässä. Täällä vihreäksi merkitty tie on yleensä sellainen, jota Kipa ei haluaisi ajaa. Kuluukohan täällä renkaat enemmän kuin suorilla teillä, varmasti.

Päiväohjelmaan tuli lisäys kun levisi huhu, että presidentti julistaa tänään ulkonaliikkumiskiellon, vain ruokaostokset, apteekissa käynti jne. on luvallisia. Ruokaa meillä kyllä on, mutta juomavarasto sisältää lähinnä jouluna ostettua Suomeen tarkoitettua samppanjaa, eikä sitäkään rajattomasti. Salaattiin tarkoitettu oliiviöljy on myös loppu, mutta sitä nyt ei pidetty niin tärkeänä. Öljykauppa oli kiinni. Oltiin jo kuultu ruuhkasta kaupoissa, mutta lähdettiin kuitenkin pakastekauppa Picardiin, sieltä saa myös juomatäydennystä. Altaat oli varsin tyhjät, viinihyllyssä oli kuitenkin kaikkia laatuja. Kassajonossa seistiin kaukana toisistaan ja kassarouvalla oli maski suun edessä. Pysyttelin kaukana ja yritin toimia nopeasti, autossa sitten taas käsidesin lotrausta, kotiin tultua käsien pesua moneen kertaan. Monen kaupan edessä kierteli jono, sisään päästettiin vain tietty määrä ja porukat kulki isojen kassien kanssa.






















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti