lauantai 22. joulukuuta 2012

Buche de Noel


Torstaina hissi ei enää metelöinytkään ja hissin peiliin kirjeen jättäneen toive ehkä toteutuu, että jouluna on toimiva hissi. Ehkä on pakko kirjoittaa, sillä täällä ei mikään ole varmaa ainakaan meidän Schindlerimme kohdalla. Tuossa otsikossa pitäisi olla u:n päällä väkänen ja viimeisen e:n päällä kaksoispiste. U:n väkänen tarkoittaa, että se lausutaan uuksi eikä yyksi kuten muutoin meneteltäisiin ja een päällä kait, että se lausutaan eikä jätetä pois eli noel. Korjatkaa jos olen väärässä. Otsikko tarkoittaa Jouluhalkoa, jonka Kipa kävi Gambettalta (yksi upeita bulevardeja) tilaamassa maanantaiksi. Se on yksi Ranskan jouluerikoisuuksista. Kääretorttu, josta on useilla erilaisilla päällysteillä, pääasiassa suklaalla muodostettu halon näköinen pötkylä oksineen ja ehkä myös pokasahoineen. Niitä on uskomaton määrä eri kokoisia ja niitä myös ostetaan.
Minä menin Nice Etoile'iin ostamaan Jean Medicinille, jota pitkin raitiovaunu kulkee, siis Nizzan ainoa, joka kulkeekin viiden minuutin välein ja lähes aina täynnä. On kovin tarpeellinen u-lenkki, joka käväisee akuilla ajaen Place Massenan poikki, etteivät johdot häiritse kaunista keskusaukiota. Nyt se on täynnä joulukojuja raitiotien molemmin puolin, syystä jonka aikaisemmin kerroin.
Tavaratalo oli vilkas kuten aina täynnä pieniä ja suurenpiakin myymälöitä, kuten C&A. Ostosten jälkeen nykyiseen väijypaikkaan  parille oluselle ja sitten kotiin.
Perjantaina olikin sitten Nizzalaisilla petankiukoilla ihmettelemistä kun kaksitoista enemmän tai vähemmän välkkyvää tonttulakkia ryhtyi petankin peluuseen yhdessä Nizzan petenkille varatuissa puistoissa. Hävisimme Juhanin kanssa molemmat erät kovasti taistellen ja kun Nizzan linnoituksen tykki jyrähti kumeasti kello kaksitoista menimme olusille. Kaikki lupasivat tulla myös ensi perjantaina, joten silloin tapaamme.
Lauantai onkin kaunis kävelypäivä. Kävimme vihannesmyyjällämme ostamassa tuoreet vihannekset, hedelmät, munat ja valmiiksi keitetyt punajuuret, joka on ranskalainen erikoisuus. En tiedä mihin niitä käyttävät mutta kaikkialla niitä myydään. Minä teen niistä vuohenjuuston kanssa laatikkoa. Ostin myös pähkinöitä, joita täällä jouluna myös syödään ja rasian suklaakonvehteja. Kipa kävi pakastekaupassa ostamassa Pintade'in eli helmikanan, joka on täytetty kastanjoilla ja viikunoilla, joulupäiväksi. Hanhenmaksa ostetaan maanataina ja Sauternes on jo ostettu. Jouluaattoja lounaaksi syödään ostereita sampanjan kanssa.  Kiersimme pienen lenkin Kipan kanssa. Ilma oli hieman pilvistynyt mutta huomenna on luvassa lämmin aurinkoinen päivä. Joulun odotusta!!!!!!!!!! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti