sunnuntai 4. marraskuuta 2012

10 000 askelta

Me täällä noudatamme välimerellistä ruokavaliota, paljon hyvää oliiviöljyä, vihanneksia, hedelmiä, valkoista leipää, rasvaisia croissanteja, suklaata  ja erivärisiä rypäletuotteita. Ranskassakin ollaan huolestuneita väestön lihomisesta ja terveysvalistusta saamme mm. mainoksissa. Suklaamainos muistuttaa liikunnan tarpeesta, ei syödä liikaa sokeria eikä rasvaa ja  aina muistetaan syödä vähintään viisi hedelmää ja kasvista päivittäin. Televisio-ohjelmissa jonkin alkoholia sisältävän tuotteen mainitseminen aiheuttaa studioyleisön kuorolausunnan: a consommer avec moderation. Tupakanpoltto on kiellettyä  ravintoloissa niinkuin Suomessakin, kiellon tultua voimaan oli parasta hakeutua sisätiloihin syömään, jos halusi syödä raittiissa ilmassa, terassit kun täyttyivät tupakoitsijoista. Nyt  tuntuu siltä, että tupakointi olisi vähentynyt ylipäätään.

Mutta ne 10 000 askelta, yksi tapa noudattaa liikuntasuosituksia  helposti ja vaivattomasti päivittäin. Viime torstaina kävely Cap Ferratin ympäri  tuotti mukana olleen rouvan askelmittarin mukaan 9400 askelta. Olimme melkoisen pettyneitä, kaikki portaat, ylä- ja alamäet hengästykseen asti tuotti "vain" 9400 askelta. Kävelyt parkkipaikalta ravintolaan ja kotona autohallissa hädintuskin tuottivat puuttuvat 600. Ja kuitenkin puuhaan kului  melkein koko päivä matkoineen.

En uskonut askelmittarin lukemaan, ja perjantaina tuli tilaisuus perehtyä asiaan tarkemmin. Konsulimme Pariisista oli tullut Nizzaan ja kävelin infotilaisuudesta kotiin. Laskin askeleet 1,6 kilometrin matkalla, 2000 askelta. Pakko myöntää, näin asiat on. Lisäksi tuli matkat bussipysäkille ja petankin peluu, luultavasti jäin alle 5000 askeleen (kokonaiskävelymatka kotiin oli 2,5 kilometriä). Taas oli melkein koko päivä mennyt.
Eilen kävelin meidän pyhäinpäivämessuun, mutta tulin bussilla kotiin. Askeleita siis aika vähän.

Mitä tästä voi oppia? On mentävä pelaamaan golfia. 18 väylän kierroksella tulee taatusti 10 000 askelta. Tosin tästä joutuu maksamaan, mutta niin siitä välimerellisestä ruokavaliostakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti