keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Lounasta rannalla ja Rotarykokous

Maanantai aamina suomalaiset lähtivät koko joukko Gunnarin kanssa  turistijunalla Chateau-kukkulalle ja tulivat hissillä alas. Tapasin heidät Promenadilla ja menimme yhteen rantaravintolaan lounasta yrittämään. Tilaa ei tietenkään ollut 15 hengelle ja viisi lähti vanhankaupungin antiikkimarkkinoille mutta 10 urheata odotteli 20 minuuttia sisällä oluen ääressä pöydän vapautumista. Hienosti järjestivät meille 10 hengen pöydän ja päästiin syömään myöhäistä lounasta. Hyvä palvelu, kaunis ilma, hyvä viini ja ruoka viihdyttivät. Tarjoilija osasi omaa äidinkieltään kunnes lopuksi pyysin kaksi Marcia paikallista Grappaa lausumalla marc. Hän vastasi näyttämällä nimikilpeään, että non Sebastian. Marc pitää lausua ilman c:tä.
Jo olutta juodessa tuli Osmon kanssa puheeksi, että koettaisimme onneamme saman päivän rotarykokouksessa. Olin jo neljästi yrittänyt käydä eri klubien kokouksissa siinä onnistumatta. Nyt sitten soitin kontaktinumeroon, sieltä vastattiin, ja kerrottuani asiani hän toivotti porukan tervetulleeksi  klo19.00.
Lounaan jälkeen sovittiin golfareiden kanssa tiistaisesta Biotin pelistä, johon Juhani tulisi mukaan, että kaikki halukkaat pääsisivät pelaamaan. Halukkaiden kanssa sovittiin illan Rotaryklubikäynnistä niin , että tapaisimme Hotel-West Endin edessä ennen klo 19.00.
No ilta oli yllätyksiä täynnä. Menimme 11 henkeä sisään ja kysyimme kokouksen pitopaikkaa ja respa neuvoi oikealle. Löysimme ison kiinniolevan kokoushuoneen, jossa oli selvästi merkitty Rotary Baie des Anges reunion, mutta huone oli pimeä ja tyhjä. Löytyi kuitenkin pienempi huone, jossa oli muutama rotari. Selvisi, että ilta olisi poikkeuksellinen, sillä menossa oli Guvernöörin käynti ja hallitus esitteli Guvernöörille ohjelmaansa. Meitä pyydettiin odottamaan puoli kahdeksaan, jolloin alkaisi kokous ja coctailit. Sen jälkeen olisi poikkeuksellisesti illallinen Guvernöörin kunniaksi avec. Meille suomalaisille, viisi henkeä, jotka halusimme jäädä illalliselle järjestettiin pikapikaa ravintolaan paikat. 
No puoli kahdeksalta alkoi väkeä valua, osa vaimoineen, suureen kokoushuoneeseen, joka oli käydä pieneksi, johtuen meistä 11 yllätysvieraasta. Kukaan ei kuitenkaan jäänyt ilman paikkaa ja ystävälliset Rotarit sanoivat, että baari on avoin. Siitä runsaasta juomapöydästä löytyi kyllä jokaiselle jotakin ja odotellessamme hallitusta ja Governööriä kaikki maistelivat juomia, pikkusuolaisia ja keskustelivat meidän kanssa ja keskenään. Ihmetys oli tietysti alkuun kova kun meitä oli niinkin suuri delegaatio Suomesta.
Kokous alkoi sitten kahdeksalta ilmoitusasioilla, jolloin kerrottiin myös raitiovaunuissa olevasta Rotary- mainoksesta. Antti, tuleva presidenttimme, oli jo ehtinyt kuvaamaan sen, ja esitellyt paikalla eräälle rotarille, joka ilmoitti kokoukselle, että suomalaiset ystävät ovat jo kuvanneet raitiovaunun. Sain puheenvuoron, jossa esittelin ranskaksi itseni ja Nizzassa oloni, kerroin vähän Keravasta ja ilmoitin, että delegaatiossa on 3 klubin edustajia. Kerava, Yli-Kerava ja Tuusula ovat paikalla ja esittelin jokaisen porukastamme unohtamatta mainita tulevaa presidenttiä, past presidenttejä, piirin monivuotista nuorisoasiamiestä ja vaimoja. Lopuksi luovutin viirimme ja suomeksi sekä englanniksi kirjoitetun kirjan Suomesta. Me saimme puolestamme kaksi viiriä. Klubin viirin ja Governöörin viirin. Runsaiden taputusten ja kiitosten jälkeen siirryimme sitten komeaan ravintolaan illalliselle. Kello oli jo rientänyt yhdeksään.
Ravintolassa me viisi jakaannuimme kahteen pöytään ranskalaisten rotarien ja avecien seuraan. Pöydät olivat 7-8 hengen, joten pulinaa riitti. Kolmen ruokalajin illallisen ja viinien aikana puhuttiin ranskaa, jolla pääasiassa presidentti ja Governööri pitivät puheita toisilleen ja kehuivat klubia, ja pöydissä osin myös englantia. Minulta tultiin vähän väliä kysymään, että sinäkös se puhut ranskaa ja myötävän vastauksen saatuaan selittivät jotain Rotaryyn liittyvää tai kysyivät Suomesta. Pääasiassa ymmärsin ja osasin vastata ja hekin tuntuivat osaavan äidinkieltää.
Antti oli kutsunut klubin Keravalle ja Tuusulaan ja illallisen kohokohtana klubin presidentti kertoi koko klubille, että ensi kesänä järjestetän matka Suomeen. Saas sitten nähdä. Olin vasta puolilta öin kotona mutta ilta oli todella menestys.
Tiistaina pelasimme pelasimme hienossa säässä kuusi henkeä ja Juhani vei kolme vierastamme hotellille koska asui lähellä ja menimme kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti