lauantai 19. marraskuuta 2011

Oliiviöljyä

Taas oli kaunis ja lämmin päivä, joten lähdimme jo ennen yhtätoista kävelemään vanhaa kaupunkia kohti. Tuntui kuin koko Nizza olisi promenadella harjoittelemassa huomenna juostavaa Nizzan maratonia, johon odotetaan jopa 13000 juoksijaa. Promenade on kiinni aikaisesta aamusta klo 11.00. Koskaan ei ole ollut ranta- promedillamme noin montaa juoksijaa, oltiin lähes ainoat kävelijät Tavoitteenamme oli käydä Olivierassa syömässä ja samalla saisimme salaattiöljyn, jota ilman olimme jo olleet lähes kaksi kuukautta. Casinon öljy oli liian mautonta, vaikka olikin hyvää neitsytöljyä, jota Suomessakin käytimme. Mutta kun syömme käytännössä kerran päivässä salaattia ateriaksi, niin se tarvitsee uutta potkua ja olemme todenneet, että Olivieran pienten tuottajien öljyt olivat erinomaisia salaatteihin.
Olimme ravintolassa puoli yksi ja se oli jo puolillaan. Pieni kun on se täyttyi nopeasti ja puoli kahdelta isäntä jo pahoitteli tulijoille, että Complet (täynnä). Ravintolassa on yleensä vain isäntä, joka tarjoilee ja emäntä, joka hyörii avokeittiössä. Meidät jo tunnetaan ja tervehdys oli lämmin molemmilta. Nyt oli nuori nainen auttelemassa sekä keittiössä että tarjoilussa. Isännän aika meni tasan tarkkaan ruokalistan ja eri öljyjen esittelyssä asiakkaille ja tarjoilussa. Kaikkiin ruokalajeihin hän kaatoi itse rnsaasti juuri sille ruokalajille sopivaa öljyä varastoistaan. Myös jälkiruoat tuntuivat saavan öljynsä, jopa sopivan. Tiedämme vanhastaan, että esittely käy sujuvasti ranskaksi, englanniksi ja saksaksikin. Varmaan löytyy jokin muu lähi-idän kielikin, koska hän on syntyisin Palestiinasta, en ole kysynyt. Pyrimme puhumaan ranskaa ja isäntä on siihen tottunut vaikka puhuu myös sujuvaa englantia kuten tuossa edellä totesin. Ravintolassa oli ainakin neljä ruotsalaista ja kaksi norjalaista tai sitten hekin olivat ruotsalaisia mutteivät samaa jengiä. Neljä ranskalaista ja neljä englantia puhuvaa, joista nuorempi mies oli ranskalainen ja hänen vaimonsa kait englantilainen. Vanhenpi pari oli joko jenkkilästä tai englannista en niin tarkkaan seurannut heidän puhettaan. Minä söin vanhaan tapaani buffalo mozzarellaa tomaatilla ja basilikalla ja päälle tartarpihvin, joka on aina ollut erinomainen ja riittävä, sillä mukana on uunissa paistettu ja huikan sopivasti kuivunut kokonainen viillelty peruna, jota öljy tietysti maustoi mukavasti. Kirsti otti munakoisokaviaarin, joka maistui hiukan savulle sekä kypsäksi haudutettuja punaisia paprikoita hienoksi hakattuna. Pääruoaksi kahta erilaista hyvin maustettua makkaraa ja linssejä. Kahvit päälle, oli  hyvää.
Lähtiessämme ostimme tietysti myös 3/4l pullon kylmäpuristettua, ensimmäisen puristuksen neitsytöljyä Nizzan läheiseltä pikkutilalta. Tuskin sitä muualta saakaan kuin Olivierasta. Pidämme sen lievästä tuoreen ruohon tuoksusta ja mausta. Sain maistaa öljyä mozzarella-annokseni kanssa. Eli:
Huile d'Olive, Vierge Extra 
Premier Pression a Froid
Boutellion 
recolte 2012
Oliviera
Huomaatte, että etiketissä on tarinaa kuin viinipullossa ja täytyy tunnustaa, että olemme olleet Suomessa jopa oliiviöljyjen maistelutilaisuudessa.
  Découvrir l'huile d'olive de provenceNotre Restaurant à l'huile d'olive

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti