lauantai 21. marraskuuta 2015

Viininmaistelu

Päätimme vihdoinkin selvittää lopullisesti, minkä hintaluokan punaviini on meidän mielestämme meille paras ostos. Nizzaan tultuamme Kipa sanoi, ettei yli 3 €/pullo maksavia tarvita, kaikki punaviinit ovat kelvollisia ruokaviinejä ja se riittää. Epäilys on itänyt mielessämme, ja välillä on maisteltu vähän kalliimpiakin viinejä. Mutta onko viineillä todella eroa ja ylipäätään, erottaako meidän makumme yhtään mitään, ja mistä pidämme itse asiassa eniten. Olimme suunnitelleet järjestävämme ihan itsellemme puolisokkotestin, mutta saimme hyvän vahvistuksen viinintuntija-ystävistämme,  me kolme maistelimme  sokkona Henkan valitsemat  3 Bordeauxin punaviiniä, noin 3, 10 ja 30 euroa maksaneet. Alueen tiesimme, mutta emme muuta, pulloja ei näytetty.

Valitettavasti kävi niinkuin joskus viininmaisteluissa käy, yhdessä oli korkkivika. Toista pulloa ei ollut, joten arvio piti pystyä tekemään lievästä korkkiviasta huolimatta, osan mielestä kyseessä ei edes ollut korkkivika vaan vain "ominaistuoksu", hiukan tunkkainen. Korkkivika voi olla hyvin lievä, jolloin vain häivähdys ensimmäisessä nuuhkaisussa paljastaa sen mutta tässä korkkivika oli selvä, vaikkakin lievä.

Asiantunteva maisteluraatimme jakautui kahtia, kahden mieliviini oli numero 1 ja kahden numero 2. Kolmatta ei kukaan kannattanut, alkumakua pidettiin terävänä ja muuten hiukan latteana viininä. Kaikki  sokkona maistelleet tunnistivat tai arvasivat järjestyksen, numero 2 oli 30 euron viini ja numero 1 10 euron viini ja tuo korkkivikainen 3 euron viini.  1. viinistä eniten pitäneet arvioivat 2. viinin paranevan, kunhan vähän avautuu ja sopivan ruuan yhteydessä olevan todella hyvä viini. Seurueen siirryttyä ruuan ääreen  viini parani paranemistaan kunnes loppui.

Maistelu ei selvittänyt asiaa lopullisesti, mutta kuitenkin sen verran, että päättelimme 30 euron viineillä olevan meillä paikkansa erityistilanteissa ja 10 euron viinien riittävän tavanomaisessa tarjoilussa. Ehkäpä vielä joskus  maistelemme pari 3 euron ja pari 10 euron viiniä selvittääksemme, onko 3 euron viini tarpeellinen lainkaan, vai kannattaisiko sen asemasta juoda vettä.

Selvennykseksi vielä, että 30 ja 3 euron viinit olivat selvää Bordeauxin sekoitusta eli Cabernet Sauvignon, Merlot ja Cabernet Franc mutta 10€ viini vaikka olikin Bordeaux viini oli rypäleiltään lähinnä Saint Emilionin viini eli 75% Metlot ja 25% Cabernet Sauvignon. Siitä kait johtui mielestäni sen jälkimaussa huomaavani happamuus, jonka kait Cabernet Franc olisi pehmentänyt.

Viinit olivat no1 Chateau de Landiras 2012 Gravesista no 2 Reserve Mouton Cadet Baron Philippe de Rothschild 2011 Pauillacista ja no 3 Castillon Cotes de Bordeaux 2014 AC Bordeaux Controlee. Seuraavaan maisteluun olisi kait syytä löytää viinit rypäleiltään ja vuosiltaan samanlaiset. Jäämme odottelemaan tuloksia. Pysykää lukemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti