lauantai 28. marraskuuta 2015

Kotigourmetia


Petankin jälkeen Henkka meni Casinoon ja koska oli perjantai ja kalapäivä osti kolme pientä solea ja kuusi saint jaquesia avec coral. Casinon mies poisti merianturoista nahan, sieltä todella saa kalat sellaisena kuin haluaa, vaikka ei tiedä, miten haluaa.
Lisukkeeksi rakuunaporkkanoita, kuullotettua fenkolia ja perunagratiini. Jäkiruokajuustoksi löytyi corsikalainen valkohomejuusto, joka varmaan kuuluu niihin juustoihin, joita ei lentokoneen matkustamoon saa tuoda.
Kalan kanssa nautittiin Chablis Premier Cru vuodelta 2013 (William Fevre), joka ostettiin syyskuussa, kun yövyimme tulomatkalla Chablissa. Kala oli kevyesti leivitetty vehnäjauhoissa kera suolan ja mustapippurin. Paistoaika voissa oli juuri sopiva ja kauniin ruskea kala suli suussa. Viini oli erinomaista ja lisukkeet sopivat annokseen.
Jälkkärijuustolle oli pullo Morgonia, joka on yksi Beaujolaisin seitsemästä AOC alueista ja tukevin beaujolaisin viineistä. Rypäle on kuitenkin alueelle tunnusomainen Gamey. Kyllä nouveaut jäävät kirkkaasti mehujen asteelle eivätkä olisi jaksaneet ollenkaan tämän juuston kanssa. Juusto oli todella mahtava eikä tuoksua pidä pelästyä, vaikka Corsikalla syömämme simpukat olivat todennäköisesti tällä juustolla maustetut ja kun kansi avattiin olimme tippua tuolilta. Makeaksi palaksi vielä sitruuna- ja mansikkatorttua, päikkäreille sitten vaan.
Chablis oli niin hyvä, että sitä jäi täksi päiväksi valkosipulivoissa paistettujen kampasimpukoiden kanssa nautittavaksi.
Ennen ruokaa kävimme kuitenkin Belletissä maistamassa ja ostamassa erinomaisia Domaine de la Sourcen valkoista (6 pulloa mukaan) ja Liquoreux Vendanges Tardives (2 pulloa mukaan). Molemmat on tehty vanhasta roomalaisten jo maahan tuomasta lajikkeesta nimeltään ROLLE. Hinnakkaita ovat, mutta harvoin olemme niin hyvää valkoista maistaneet ja Liquoreux oli kuin hunajaa. Maistoimmme myös punaviiniä, joka oli kyllä hyvää, mutta arvelimme sen paranevan ikääntyessään, eikä meillä oikein ole tiloja viinin varastointiin. Itse viinitila oli oikein vehättävä paikka, seudun viinitiloilla on tänään ja huomenna avointen ovien päivät, mutta toki muulloinkin myyvät tuotteitaan.
Kovin kiemuraisia ja ahtaita teitä viinitalolle piti ajaa, joten korkean- ja ahtaanpaikankammoisille suosittelen silmälappuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti