torstai 19. marraskuuta 2015

Hammamissa Aixissa

Tuttavapariskunnan kanssa suuntasimme perinteiselle syysretkelle tällä kerralla Aix-en-Provenceen. Menomatkalla kävimme tutustumassa Saint-Maximinin basilikaan. Aiemmin olemme nähneet sen vain etäältä, mutta nyt pienen kiertoajelun jälkeen pääsimme sisään tähän mahtavaan rakennukseen. Oli todella käynnin arvoinen ja ostin kirjan basilikasta englanniksi.  Kevyt lounas keskusaukiolla ja olimme valmiit jatkamaan matkaa. Matkan varrelta löytyy myös monia viinitiloja ja mekin kävimme ostamassa muutaman viinipullon ja paikallisia herkkuja eräästä paikasta. Aixista emme olleet varanneet majoitusta, mutta muistimme seuran matkalla olleemme aivan keskustassa sijaitsevassa mukavassa hotellissa. Parkkipaikkakin autolle löytyi läheltä hotellia ja niinpä tiedustelemaan majoitusta. 2 huonetta löytyi, kalliimmasta päästä, mutta saimme kuitenkin alennusta. Hotellilla on myös parkkihalli, josta pääsee hissillä suoraan ylös. Hotellin asukkaat saavat 10% alennuskupongin ravintolaan ja päätimme hyödyntää senkin. Ravintola on oikein hyvä ja saimme aivan erikoishyvää kohtelua, meillä oli erityisen mukava ilta. Tarjoilijat hauskuuttivat meitä ja ollaanhan me itsekin hauskoja. Kaikki tapahtui tietenkin ranskaksi. Ennen päivällistä teimme kävelyretken keskustassa ja monet joulutorin myyntipisteet olivat jo auki tai niitä juuri availtiin.


Kylpyhuone on liki yhtä suuri kuin muu huone. (kuvaushetkellä kamera tärähti, pitäisi aina ottaa ainakin pari kuvaa) Hamman on kuvassa oikealla olevan tiiviin ja suuren lasioven takana.

Pieniä nukkehahmoja oli runsaasti myytävänä. Tuossa kait Kipa työntää minua ravintolasta kotiin.

Huoneessamme ihmettelimme, missä hammam on ja miten se toimii, huoneesta kun löytyi ohjelappunen "appuyer hammam" ja "choisir temperature", paljon muuta siinä ei lukenut.  No, suihkuhuoneen (ei voi oikein  puhua kaapista, sen verran iso se oli) seinältä sitten löytyi paneli ja mehän kokeilemaan. Mahduimme molemmat sisään ja tuolikin mukana, odotutti ja sihinä alkoi. Mukavasti tuli lämmintä höyryä ja höyrysaunan jälkeen sai samassa kaapissa myös normaalin suihkun. Ammetta ei kokeiltu, arvelutti vähän, pääseekö sieltä sittenkään omin voimin pois.

Ainut miinus hotellissa on lähistöllä sijaitseva disko, joka tulee ikäänkuin kaupanpäällisenä, ei tarvitse lähteä ulos mukavasta sängystä. Huoneen sijainnilla on merkityksensä, muistelen seuran retkellä olleemme 3. kerroksessa emmekä tienneet diskosta mitään.

Axin retkemme varsinainen syy oli Cezanne. Tarkoitus oli seurata Cezannen jälkiä Provencessa, Victoir- vuori nähtiin eteläpuolelta menomatkalla ja paluumatkalla kierrettin pohjoispuolelta. Kyseistä vuorta oli Cezanne maalannut 86 kertaa eri puolilta, eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Granet-museossa on muutamia Cezannen töitä, suurin osa tuotannosta on kuulemma Amerikassa eri museoissa. Pariisissa on toki omansa ja ympäri Ranskaa ja koko maailmaa eri museoissa niitä voi ihailla.  Kävimme Cezannen ateljeessa ja mukanamme ollut taiteilija ehti koskettaa Cezannen palettia ennenkuin opas ehti kieltää. Ystävämme sanoi, ettei voi nyt koskaan pestä kättään. Saimme seikkaperäisen kuvan taiteilijasta, aivan ihanat madamet vastasivat auliisti kysymyksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti