keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Promenade du Paillon



Petanquekin jäi väliin, mutta lauantain syysmessuun mentiin Canetin kautta, josta haettiin yksi suomalaisystävä, käytiin lounaalla Cannessa ja meillä kahvilla. Bussilla keskustaan ja Luterilaiseen kirkkoon pyhäinpäivän messuun. Siellä olikin kaksi kaverusta 11v, toinen puolisuomalainen ja hänen kaverinsa soittamassa meille kolme eri kappaletta selloillaan. Oli kiva. Messun jälkeen luultiin menevämme uudelle Promenade du Paillonille, joka oli avattu aamulla, mutta päätimme jättää toiseen kertaan, koska koko Nizza oli kait siellä. Sunnuntaina kävelimme vanhaan kaupunkiin saakka upeassa ja kuumassa säässä paita märkänä ja söimme lounaan Palace Justicen edessä olevassa ravintolassa kaksi kertaa. Ensimmäisen ja viimeisen, koska tarjoilu oli sekavaa ja hidasta, vaikka ruoka nyt ei ollutkaan huonoa, vain toinen tuli kipeäksi. Ei menun alkusalaattia pitäisi odottaa tuntia ja kahta punkkupichetä.
Menimme katsomaan uutta Nizzan komistusta Promenadea, joka alkaa Nizzan kansallisteatterista ja jatkuu rantaan saakka 1,2km pitkänä ja 70m leveänä vihreänä nauhana. Alla katettuna virtaavan joen Paillonin mukaan nimetty Promenade on 40-vuotinen haave, jonka toteuttaminen aloitettiin 23. helmikuuta 2012 istuttamalla ensimmäinen palmu. Työnimenä La Coulee Verte- projekti on mielestäni Nizzan päättäjien upea saavutus rakentaa 12 hehtaarin viheralue keskelle Nizzaa. Alta purettiin suuri autoparkkirakennus, ja bussiterminaali, jonka päällä oli aikaisempi nähtävyys, riippuva puutarha. Rakennelmat kuuluivat omaan aikaansa, eivät ehkä silmää hiveleviä rakennustaiteen mestariluomuksia. Ennen alueella oli 1000 puuta, nyt 6000 ja 50000 erilaista kasvia. Vesiaiheen on arkkitehti Michel Pena korvannut 3000m2 suuruisella 128 suihkulähteen alueella, jossa voi kävellä suihkujen välissä niiden toimiessa ja noustessa, laskiessa ja väliin vain purskahdellessa. Lisäksi on monipuolinen lasten leikkialue ja laajoja alueita, joissa suihkuaa hajustettua vesisumua, ja joissa myös voi kävellä sumun seassa, jos haluaa virkistystä. Kastelee jonkin verran nimimerkki asian kokeillut.
Kasveja löytyy Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta, Oseaniasta ja Australiasta, Afrikasta ja Aasiasta.
Kaikkea tätä pääsimme kuvaamaan vasta tänään keskiviikkona koska kännykät jäivät kotiin sunnuntaina. Tottakait myös suomalaispariskunta tavattiin istumasta eräällä lukuisista kauniista puupenkeistä. Oli kuulemme tiistainen kahvilatapaaminen venynyt pitkälle iltayöhön. Pirteiltä kuitenkin näyttivät. 



 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti