maanantai 28. tammikuuta 2013

Ostoksia Rivieralla

Olemme saaneet kyselyjä, ketkä siellä Ventimigliassa oikein  niitä halpoja viinaksia ostavat. Ranskalaisethan juovat viiniä, jota täällä kyllä riittääja ei ole Ventissä yhtään halvempaa.

 Yleisestihän alkoholituotteita lähdetään ostamaan meren ylitse. Muistelemme lukeneemme, että tämän tapainen liikenne myös Englannin kanaalissa on  ollut vilkasta, Suomenlahdenhan kaikki tiedämme. Ventimigliaan laivoja tulee korkeintaan Korsikalta tai Sardiniasta, jos niistäkään. Vastausta on  siis etsittävä muualta. Olisiko täällä tarpeeksi porukkaa ns. viinamaista? Kieltämättä venäjää kuulee Nizzan kaduilla jatkuvasti päiväsaikaankin, mutta ei ole uskottavaa, että he hakisivat vodkaa Italiasta. Suomalaisia ei missään nimessä ole tarpeeksi ylläpitämään Ventimiglian kauppoja, ja epäilemme monen jopa ranskalaistuneen siinä määrin, että viini on korvannut perinteiset väkevät. Pohjoismaalaiset naapurimme saattavat hiukan auttaa, ovat ehkä pitäneet perinteistään paremmin huolta ja hintaero taitaa olla niin suuri, että kelpaa rikkaammallekin. Mutta tilastojen mukaan alkoholin kulutus näissä maissa on pientä, tuskin riehaantuvat täälläkään.  Siis se ei riitä. Joudumme taas epäilemään englantilaisia, joita on täällä vakituisestikin runsaasti, mutta myös näemme ikkunastamme, kuinka  Easyjet jatkuvasti lennättää porukkaa tänne aurinkoiseen Nizzaan ja vastaavasti takaisin  sateiselle kotisaarelle. Englantilaiset ovat kuitenkin oluen juojia, ja tilastoitu väkevien kulutus on pientä. Ranskassa viinin kulutus on edelleen suurta ja yllättäen väkeviä kuluu niitäkin eniten.  Mikäli siis uskomme nationmaster.com tilastoihin. Ranskalaisille maistuvat Konjakit ja Calvadokset. Myöskin Limoncello ja Pastisset ovat Italiassa paljon halvempia. Ota tästä nyt selvää, mutta kauppa oli todella tungokseen asti täynnä väkeä ja kyseessä oli pieni parin tuhannen asukkaan kylä.
Käytiin eilen ajelemassa pikkuteitä Frejusiin ja St. Rafaeliin, jossa syötiin maittavat Mullit erilaisissa liemissä. Odotettiin, että Mimosat jo kukkisivat, mutta niitä oli täydessä kukassa vain erittäin aurinkoisissa paikoissa. Pari viikkoa ja sitten ne loistavat keltaisina yli kuukauden. Rantatietä lännestä Nizzaan on mukava ajaa ennen Cannesia iltapäivän auringossa, jolloin punaiset kalliot loistavat parhaiten ja tie on hauskan kiemurainen. Ei suositella korkeanpaikan kammoisille eikä epävarmasti ajaville. Vastaantulevat moottoripyörähurjat pitävät huolen kuskin valppaudesta. Tuntuu olevan kovasti motoristien suosiossa tuo tie. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti