lauantai 4. maaliskuuta 2017

Kun lämmintä vettä ei tulekaan hanasta

Viikko sitten perjantaiaamuna ennen 9 ovikello soi. Toinen oli vielä lähes unten mailla ja toinenkaan ei vielä pukeissa. Ovikello soi vaativasti uudelleen ja oveen koputeltiin ja melkein pukeisiin päässyt meni vihdoin avaamaan. Oven takana asentaja oli jo jättämässä lappua, selitti, että talossa kaikille tullaan vaihtamaan sähkömittarit ja sopiskos tulla nyt. No, ei kai tässä  muukaan auta. Yllättävän kauan homma kesti ja meteliäkin aiheutui. Toinen mies, ilmeisesti työnjohto kävi paikalla, puhetta kuului josta "D'accord" oli ainoa, joka ymmärrettiin ja sitten toivoteltiin hyvää viikonloppua. Ei tiedetä, pussailivatko oikein, ehkä työnjohtajien    kanssa ei pussailla.  Henkka joutui kuittaamaan homman ja kävi siinä mielessä, että toivottavasti kaikki on kunnossa. Valot ainakin syttyi.

Viikonloppu oli täynnä ohjelmaa, ja maanantaina vasta havahduttiin siihen, että vesi on haaleaa. Asunnossamme on iso boileri ja vesi on erittäin kuumaa, joten, jos ei kovin paljoa käytetä, niin tietysti pysyy kauan lämpimänä. Mutta nyt ei enää voinut puhua kuumasta vedestä. Ilmoitettiin vuokraemännälle tilanteesta, sähkötaulussa on kyllä kytkin, jota voisi "napsutella", mutta ei oikein arvattu, ehkei liity veden lämmitykseen lainkaan ja jos vaikka räjähtää, niin nolompi juttu, ja kytkikö asentaja ylipäätään mitään oikein.

Tuttavalta jo kyselin, saadaanko tulla pesulle, jos tilanne jatkuu pitkään. Arvelimme kuitenkin selviytyvämme.  Muistelemme välillä, kuinka lapsuudessamme kerrostaloasukkaille annettiin kuumaa vettä hanasta vain parina päivänä viikossa, suihkussa ei siihen aikaan käyty päivittäin vaan kerran viikossa kylvyssä (tai saunassa) jne. Tosin muistetaan myös, että melko pian talojen halkolämmitys korvattiin ensin koksilla ja sitten öljyllä ja  ehkä isännöitsijätkin päätteli, että sama vesi lämmitetään joka tapauksessa, energiaa ei itse asiassa säästy, ja lämpimän veden säännöstely loppui. Meillä ei myöskään kesämökillä ole (vieläkään) mukavuuksia, eli jos ei ole tullut edellisiltana saunaa lämmitettyä, peseytymisvaihtoehdot aamulla on hypätä järveen tai nostaa sieltä ämpärillinen vettä ja kaataa niskaan. Joskus on aika raikasta. Niin oli tälläkin viikolla, kun torstai-aamuna piti lähteä golfiin heti 7 jälkeen, pikaisesti siinä suihkussa tuli käytyä.

No, vuokraemäntä sai ohjeita boileriasiantuntijoilta, nappula pitää siirtää "auto" asennosta "on" asentoon ja katsotaan, lämpiääkö vesi. Asento ei tietenkään ole "on", ollaanhan Ranskassa, mutta kun valittavana oli "0", "auto" ja "P", niin laitettiin "P". Vesi alkoi lämmitä, aika nopeasti saatiin kuumaa vettä. Yritys laittaa nappula takaisin "auto" asentoon lopetti lämmityksen, eli vesi oli lauantaiaamuna haaleaa.  Tarkkaillaan nyt vielä tilannetta, mutta ei me omin päin uskalleta sitä jättää "P" asentoon, jos vaikka sittenkin räjähtää.

Arvata sopii,  kumpi harmitti enemmän, nettikatkos vai lämpimän veden katkos. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti