sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Kotiin


Taidettiin jäädä Göttingeniin edellisessä blogikirjoituksessa. Hotel Central sijaitsi nimensä mukaisesti aivan keskustassa, ajo-ohjeet olivat hyvät ja navigaattori vei perille, hotellikylttikin nähtiin, mutta nimi luettiinkin sitten toisesta talosta ja takana puskeva bussi aiheutti pienen paniikin, joten painelimme ohi. Koska katu oli yksisuuntainen, kierrettiin koko kaupunki samaan paikkaan ja olihan siinä oikea nimi. Hotellilla on aivan lähellä lukitun portin takana oma parkkipaikka. Meidän huoneemme oli iso huone erillisellä sohvanurkkauksella (lisävuode).  Hissiä ei ole eikä ravintolaa, mutta lähistöllä on runsaasti ravintoloita. Lähdimme kävelylle ostoskaduille ja pakenimme ensimmäistä raekuuroa oluttupaan. Ruokailuaika alkaa jo klo 17, todettiin, ettei kannata lähteä etsimään muuta paikkaa, vaan otetaan oluet, sateen tauottua toinen voi käydä ostoksilla ja sitten syödään parsaa. Oltiin nälkäisiä ja ajateltiin, ettei pelkkä parsa riitä. No, kokonaisruokamäärä (alkukeitot ja pääruuat) olisi riittänyt 6-8 henkilölle. Kirstin parsojen lisäksi oli lautasen kokoinen snitseli, josta jaksoimme syödä vain 2/3 osaa ja mun parsojen lisäkkeistä porsaan noiseteista vain puolet kun molemmissa annoksissa oli vielä keitettyjä perunoita, jotka jäivät lähes syömättä. Miten ihmeessä saksalaiset jaksavat syödä noin mahdottoman isoja annoksia?

Aamiainen hotellissa oli runsas, normaalin tarjonnan lisäksi myös kylmäsavustettua lohta. Sää oli aavistuksen parantunut, ajelimme kohti Luneburgia kuivassa kelissä.
 

Luneburgista olimme aamulla netistä varanneet huoneen aivan raatihuoneen torin kupeesta, helppo löytää. Hotelli Schefflerillä on sisäpihalla muutama parkkipaikka ja kadun toisella puolella vastapäätä lisää parkkitilaa. Ostoskadut ovat aivan vieressä, ja lauantaiaamuna tori oli täynnä lähinnä vihannes- ym. ruokakauppiaita. Hotellissa on myös ravintola, söimme illalla paikan erikoisuutta, Stint-nimistä kalaa, jota kuulemma juuri nyt saa noin kolmen viikon ajan. Kala oli oikein hyvää, muistutti kuoreita, joita Siuronkoskella olemme syöneet, ja sama kala on kyseessä. Hotelli on erinomaisen kodikas paikka, ystävällinen emäntä ja aamiainen runsas. Huoneemme oli piharakennuksessa ja ensimmäiseen kerrokseen oli todella jyrkät portaat, mutta alakerrassa oli ainakin yksi huone ja päärakennuksen portaat näyttivät vähemmän hankalilta. Huoneet oli täälläkin uusittu täydellisesti, isot suihkut jne.
 

Nyt ollaan jo sitten nukuttu ensimmäinen yö laivassa. Sää parani, aamulla Luneburgissa paistoi aurinko ja hyvässä säässä ajoimme Travemundeen, missä perinteiset vohvelit. Ennen satamaan lähtöä söimme kalasataman ravintolassa, toinen paistettuja sillejä ja toinen merianturaa. Laiva oli aikataulussa ja varsin tyynessä säässä purjehditaan. Laivaliikenne on vilkasta, meidän laivamme Finnstar on nopea laiva, joka ohittaa muut, mutta pari muuttolintua tuossa kuitenkin Gotlantia ohittaessamme kaarteli laivan yli ja jatkoi matkaa kohti pohjoista.
Saksan ja Ranskan ero on siinä, että Ranskassa pitää tilata iso olut (formidable), jos haluaa enemmän kuin 25 cl olutta. Saksassa taas päinvastoin, "ein kleines" on tärkeä lisä oluen tilaamisessa, jos haluaa vähemmän kuin puoli litraa, ja ison oluen tilaamisella voi olla kauaskantoisia seuraamuksia. Mikäli paikassa nimittäin on isoja oluita. Voi saada litran, kaksi tai enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti